Forbrugsvaner og sorte fredage

I dag vil jeg gerne kaste lidt lys over det der med “at bruge penge”. Ordet og emnet “forbrugsvaner” har cirkuleret rundt i hovedet på mig de sidste par uger - specielt fordi vi netop har overstået dette års Black Friday. En dag jeg har rigtig svært ved at retfærdigøre, når man tænker på vores globale miljømæssige problemstillinger. Og jeg kan faktisk blive helt chokeret og små-provokeret over at se, hvordan mange mennesker dén dag står i kø kl. 6 om morgenen ude foran butikkerne, for at bruge penge på ting, de i princippet ikke havde brug for før denne præcise fredag (eller ugen op til da), kun fordi, at de kan spare nogle procenter!

“Hov hov, Nadia! Nu er der jo også folk, der har udset sig noget i længere tid, men blot har ventet til Black Friday for at score denne specifikke ting til en god pris.” - Og ja! Bestemt! Og i sådanne tilfælde kan det måske - hvis behovet har været stort nok - argumenteres for, at være en ok idé - man er vel købmand? Men jeg håber (og vælger også at tro på) at flere og flere vil tænke over de køb, de foretager sig på en dag som Black Friday - og lige så vigtigt, på alle andre dage resten af året.

Og nu er det bestemt ikke for at sidde her, tastende på min Macbook Pro, og lyde hellig! Jeg har selv været rigtig dårlig til at styre mine “lommepenge” og rigtig god til at bilde mig selv ind, at jeg havde brug for ALT MULIGT - og lidt mere til! I en periode brugte jeg shopping som en form for “lykkepille” (hvilket I kan læse mere om i indlægget her), og kunne næsten ikke holde tanken ud om at gå glip af et godt tilbud eller fx en smuk jakke, jeg vidste, hurtigt ville blive udsolgt.

Jeg nåede til sidst (og heldigvis) et punkt, hvor jeg godt kunne se, at min måde at bruge penge på - og den følelse det gav mig - var helt forkert. Både personligt og miljømæssigt.

Det bedste vi herhjemme har gjort, har været (og nu kommer til at lyde noget så voksent) at lægge alle vores “lommepenge” i én pulje. En fælles pulje. “Ja, fy for den lede” - tænker nogle sikkert. For så kan man jo ikke bare shoppe som man vil!? Ikke uden at ens bedre halvdel kan sidde og kigge med på kontoen! Og hvad med jule- og fødselsdagsgaver? Hvordan skal det overhovedet fungere?

I’ll tell you how: Kommunikation og eftertænksomhed - svaret på alt!

Herhjemme taler vi i dag MEGET åbent omkring økonomi og hvad vi godt kunne tænke os at bruge penge på, spare op til osv. Og det har virkelig ændret (og reddet) mine forbrugsvaner! Og vi er tilmed blevet gladere både i os selv og i hinanden. Ét: Fordi vi taler sammen om alt - og to: Fordi fælles ting og oplevelser nu vejer væsentligt mere i vores rådighedsbeløb end individuel shopping. Selv Kev, der ellers ikke selv mente, at han havde de store pengeafbrændings-issues, tænker meget mere over sine købebehov - og impulskøb er der er ikke noget, der hedder længere :)

Nu håber jeg virkelig at det her indlæg modtages som ønsket. Jeg vil på ingen måde sidde her og gøre mig klog på, hvad der er rigtigt og forkert for jer derude. Jeg deler blot lidt tanker om, hvad der har fungeret for os - Til inspiration for dem, der gider det :D

Vi har i hvert fald tænkt os at fortsætte sådan her. Og jeg har besluttet mig for at gå endnu mere all-in på, at når shopping skal foregå, så skal det være i så minimale mængder, som det nu er muligt for mig (med min kærlighed til mode og styling). Det skal primært være second hand (som tilmed, efter min mening, er meget sjovere at shoppe) - og hvis ikke så kun ved virksomheder med en tydelig, gennemsigtig, miljøbevidst værdikæde!

Husk! Det kan være enormt sundt at træde et skridt tilbage og tage et objektivt kig på din måde at gøre tingene på. Måske er der noget du vil revurdere? Måske er der noget, du er super stolt af? Det var der i hvert fald for mig - begge dele!


Må I alle have en skøn aften derude!

Synes godt om

Kommentarer

Venterpaavinblog,
Det vigtigste er helt sikkert, at man selv synes ens økonomi fungerer - jeg er uhyrer sparsommelig og har aldrig lånt en krone, og synes det er vildt grænseoverskridende at skal til at købe hus. Min kæreste er derimod storforbruger, og har bil og SU-lån, og går i nul hver måned, selvom han tjener det dobbelte af mig 😃 Så vi har også snakket en del økonomi, nu hvor vi investerer i noget fælles, og det er gået så fint - det vigtigste er nemlig, at man taler om tingene og når til enighed 😃

- A
www.venterpaavin.dk
mindfashion
mindfashion,
Hej A,

helt sikkert! Der er bestemt ikke kun én måde, der fungerer for alle! Men fedt at hører, at kommunikation endnu en gang bevises at være det bedste middel mod misforståelser og uenigheder! 😄 Og da specielt sejt gået af jer, når I nu har så forskellige forbrugsvaner! Sådan! 🙌
nouw.com/mindfashion