Spar penge og CO2 / 16 nemme miljøvenlige tiltag.

I går delte jeg en story på min personlige instagram profil, der omhandlede den forfærdelige situation i Australien. Det her var hvad jeg skrev:

“Jeg ved slet ikke hvor jeg skal starte det her skriv. Meget af natten har jeg spekuleret over det, der foregår i Australien lige nu - og hvordan i al verden vi kan stoppe det. Hvis bare det var så nemt.. Jeg er også en smule pinlig over, at vi først nu for alvor får øjnene op for den her frygtelige situation. Brandene startede allerede i November??? Jeg bliver så ked af at tænke på alle de mennesker, der er berørte, og dyr, der har måtte lade livet i brandene. Det kan mit hjerte slet ikke bære.

Og så begynder jeg endnu en gang at tænke på al den klima-snak. Som jo tydeligvis ikke længere kan blive ved “snakken”. Det er jo soleklart for en hver (det burde det i hvert fald være) at vi bliver nødt til at gøre noget - NU!

Vi er bestemt ikke klima-perfekte her i huset. Men vi prøver og vi gør en indsats for hele tide at blive bedre. Og hvis bare vi alle gør dét, så vil der ske en forskel. (...)"

Imens jeg sad og fægtede med formuleringen, begyndte tankerne (som altid) at rulle. Hvordan kan vi inspirere hinanden til at tage klimamæssigt bedre valg i stedet for blot at pege fingre? Heldigvis er der så mange mennesker derude, der ved og gør så meget mere end mig. Tak, tak, tak til dem! Men jeg vil rigtig gerne være bedre! For der er altid plads til forbedring! Og så vil jeg bidrage med hvad jeg, på nuværende tidspunkt, kan bidrage med. Derfor har jeg skrevet en liste over de miljømæssige tiltag, vi har gjort os herhjemme, som vi har fundet gode og som samtidig har givet luft i budgettet.

... 16 overskuelige klima-tips

 • Skift vatrundeller ud med vaskbare rundeller i bomuld.
 • Skift engangsvatpinde ud med en genbrugelig model som den fra det danske firma @lastswab.
 • Og ikke mindst for dit eget bedste, så prøv at skifte tamponerne ud med en OrganiCup eller DivaCup (kært barn har mange navne).
 • Brug produkter op. Forlæng "levetiden" af en mascara ved at putte et par dråber vand i og "rør rundt". Klip tandpastatuben over og brug det sidste tandpasta. Og er du kørt helt træt i et produkt, så spørg din mor, veninde etc. om de kan bruge det, før det ender i skraldespanden.
 • Husk (også) at affaldssortere tomme toiletruller med pap.
 • Sluk lyset, når du forlader et rum eller når dagslyset egentlig er nok. Det kan ses på el-regningen.
 • Skift mikrofiberklude ud med klude i fx bomuld eller bambus - og brug dem også i stedet for køkkenrulle.
 • Affaldssortér (rigtigt)! Jeg har læst historierne om, hvor det bliver kørt hen og brændt - men gør det alligevel. Så har du i hvert fald gjort dit.
 • Husk at tage dit eget net eller pose med, når du handler (det bliver hurtigt en vane). Bomuldsbæreposer deles ofte ud gratis på fx messer eller kan købes billigt.
 • Husk at tjekke skuffer, skabe, køl- og frys for, om noget snart trænger til at blive spist. Det ville være en skam at det nåede at blive for gammelt, nu hvor du (en gang for længe siden) har brugt penge på det.
 • Lugt til maden, før du fluks smider det ud, fordi sidste holdbarhedsdato er overskredet. Oftest kan det sagtens spises alligevel! Hvis du vil vide lidt mere om det med bakterier og mad, så se udsendelsen “Madmagasinet afsnit 6. Budgetmad” på DRTV gratis.
 • Køb ind efter sæson og lokalt. Det er klart at et dansk æble (for os der lever i Danmark) er mere miljøvenligt end en italiensk kiwi - og ligeledes med alt andet mad. Så forsøg at sætte dig lidt ind i sæsonens råvarer og hvor det er blevet produceret/importeret fra.
 • Spis mindre kød - ja, nu kom den altså. Den jeg ved nogle frygter og andre elsker at hade. Jeg siger ikke at vi alle skal gå cold-turkey (eller cold-falafel), men det har i hvert fald ikke skadet os herhjemme at skrue gevaldigt ned for kødet og op for grøntsagerne. Vi har det begge bedre både fysisk og mentalt.
 • Gå i genbrugsen! Mangler du et nyt spejl, en ny seng, sofa eller noget helt fjerde - så smut i genbrugsforretningen eller tjek hjemmesider som fx dba.dk. Det er både billigere og sjovere! Eller spørg dine bedsteforældre om de ikke skulle ske at have et gammelt spisebord, du kan få lov at sætte i stand. Det har nemlig en helt særlig værdi.
 • Leder du fx efter nyt til væggene, så hold udkig efter miljøvenlige alternativer. Find blandt andet flot retrokunst hos @reartdk eller smukke vintageplakater hos @klask_kobenhavn.
 • Giv brugt tøj nyt liv. Køb, sælg eller donér dit tøj second hand (et mere fashionværdigt ord for genbrug). Tjek din lokale genbrugsforretning eller hop på toget til en af de større byer i Danmark og udforsk “second hand”-scenen dér! Bor du i, eller planlægger, en tur til KBH, kan du jo passende læse mit indlæg “Second hand i København” og få lidt start-inspiration. Tjek også trendsales.dk, der er Danmarks største online handelssted for second hand.
 • Støt danskproduceret! FindersKeepers Designmarked er et fedt sted af starte, hvis du ønsker at udforske den danske designscene. Jeg har blandt andet forelsket mig i @studioaarhus’s fine keramikunivers. Keramikken er håndlavet i DK, og det sparer i hvert fald det færdige produkt for mindst en gang transport i forhold til varer produceret i fx Asien.
 • Hvad er dit bedste klima-tip? Smid det gerne i en kommentar her nedenfor eller på instagram @mindfashiondk - det vil jeg elske!

NB! Hvis du har lyst til og mulighed for at sende en hjælpende hånd i den australske befolknings, dyrs og naturs retning, så kan du donére til følgende organisationer: @nswrfs (direkte link), @redcrossau (link findes i bio på instagram) og @wireswildliferescue (link findes i bio på instagram). Jeg har doneret til sidst nævnte i håb om, at de kære dyr kan få den hjælp, de behøver. Husk at bare det mindste beløb tæller. Tak til dig!

Synes godt om

Kommentarer